Meer Spanje en hollandse gezelligheid aan de kust.

We fietsen verder langs de mooi gelegen dorpjes die volop in het binnenland van Catalonia te vinden zijn. Al snel komen we in de provincie van Valencia, maar ook hier schitterende dorpen. Morella is er een voorbeeld van, het dorp is op het hoogste punt van een berg gebouwd.

De straatjes zijn smal en vormen samen een doolhof. We vragen bij de VVV of er een camping is, maar helaas is er geen een in de buurt te vinden voor ons. Een nacht in een hostel is aantrekkelijk, maar we besluiten toch door te fietsen. Jammer dat we vaak lange afstanden moeten fietsen in de binnenlanden van Spanje, voordat er een camping te vinden is.

We klimmen naar de bergrug van El Maestrazgo en worden vergezeld door veel mannen. Mannen in groepjes die met een rieten mandje op zoek zijn naar iets. Nieuwsgierig als we zijn proberen we in de mandjes te kijken om de missie van de mannen te onthullen, maar dat is niet makkelijk. Tijd om ons Spaans weer te oefenen en met een beetje wijzen komen we erachter dat er speciale paddestoelen worden gezocht. “Muchos bueno!” vertellen de mannen ons.

We naderen de stad Valencia over een nieuw fietspad. Met bordjes staat de route prachtig aangegeven….totdat we echt in de stadsdrukte terecht komen. Het is een beetje gokken welke kant we op moeten. We proberen een aantal keer de weg te vragen en hoe behulpzaam de mensen ook zijn, met een diepe zucht moeten ze wel heel hard nadenken hoe je met een fiets door de stad komt. We belanden dan ook twee keer op een snelweg. Van een klein weggetje, scheuren de auto’s opeens aan alle kanten langs ons. Niet echt lekker dus, fietsen door Valencia. De camping ligt even buiten de stad aan zee en we zijn blij als we er zijn. Bij de receptie krijgen we een kaart waar schitterende fietsroutes op staan door Valencia heen…….de volgende dag proberen we het uit, met deze fietskaart gaat het een stuk leuker.

Na Valencia volgen we een stuk ‘costa’ en komen we uit in Benidorm. Bij de receptie kunnen we in het Nederlands terecht en als we ons plekje mogen uitzoeken komen we ook tussen de Nederlanders terecht. Voordat we de haringen in de grond willen slaan, worden we al uitgenodigd bij onze buurtjes.

“Jullie hebben vast wel zin in een koud drankje!”
Een hamer is ook snel geregeld.
“Als jullie stoelen willen mogen jullie ze gewoon pakken hoor!”
“Tafeltje erbij?”
“Weten jullie dat je hier voor 5 euro naar de Chinees kunt? Een driegangenmenu!”
“Hebben ze ook Babi Pangang?”
“Tuurlijk!”

Tussen alle winkeltjes door slenteren we ’s avonds naar de boulevard. Deze domineert zich door oudere buitenlanders. Engels, Duits en Nederlands is aan alle kanten te horen. Het is erg grappig om te zien en we proberen ons een beeld te vormen hoe het er zomers uit zal zien. We blijven een paar dagen in Benidorm, want het regent. De oudjes zijn een beetje in de war van de grijze luchten, maar ons hoor je niet klagen met verwennerijen van alle kanten.

Wij verlaten deze ‘Spaanse’ trekpleister zodra de luchten het toestaan en vervolgen ons pad richting zuiden. Van mijn moeder heb ik een mailtje dat mijn oom en tante ergens in de buurt schijnen te vertoeven. We pakken de kaart erbij en zien dat we al heel dicht in de buurt zijn. Ik bel dat we denken over twee dagen bij ze op de stoep te kunnen staan. “Dan ben je jarig!”

Mijn verjaardag wordt dan ook gevierd met slingers, ballonnen, taart kaarsjes en een heus lied! We logeren een week bij mijn oom en tante en hebben een heerlijke tijd. Het huisje waar ze hun vakantie vieren bevindt zich op het erf van hun vrienden in El Alhanchete. We maken schitterende uitstapjes naar het natuurpark Gabo di Gato, zien verschillende strandjes en stadjes in de buurt. De laatste avond wordt er gekookt door een Spaanse vriend, Claudio, die een echt Spaans gerecht voor ons maakt: Conejo con salsa. Daarna zingt hij met zijn heze stem de prachtigste liederen en begeleidt hij zichzelf met zijn gitaar. Spaanser dan dit hebben we nog niet meegemaakt!

Villafranca – Noguerellas: 67 km
Noguerellas – Navajas: 70 km
Navajas – Valencia/ El Saler: 86 km
Valencia – Gandia Platja: 70 km
Gandia Platja – Benidorm: 101 km
Benidorm – Crevillent: 88 km
Crevillent – Puerto de Mazarron: 116 km
Puerto de Mazarron – El Alhanchete: 91 km

 

 

 Reageer jij als eerste?

 

Geef een reactie