Suikerfeest, militairen en filmploeg

Heerlijk was het om Malatya uit te fietsen met de zon die scheen. Malatya staat bekend als de `abrikozenstad` van Turkije. Zodra we uit de stad reden fietsten we door de abrikozengaarden en waren er overal stalletjes die gedroogde abrikozen verkochten. Tijdens een pauze, reed er heel langzaam een jeep voorbij. Na ongeveer honderd meter draaide de auto zich om en kwam langzaam op ons afrijden……militairen. Twee hoge piefen stapten uit, gevolgd door twee militairen met grote geweren. “Waar komen jullie vandaan?” “Hoe heten jullie?” Ze vonden het allemaal prachtig. Tevreden stapten ze weer in de jeep en reden weer verder.

Turkije was op donderdag 3 november klaar met de Ramadan en klaar voor het Suikerfeest. Overal zagen we stapels snoep in de winkels liggen. De Turken waren druk met inkopen. Tijdens het Suikerfeest liep iedereen dan ook in mooie kleren, zocht familie elkaar op en gingen de kinderen bij de deuren langs en kregen snoep. Ook wij werden niet overgeslagen. Mensen kwamen aanrennen als ze ons zagen en gaven ons dan een paar snoepjes. Heerlijk!!

Via Bingol zouden we naar Mus fietsen. Na 60 km kwamen we in de buurt van een dorpje en zagen we een bord dat reclame maakte voor een hotel. We keken elkaar aan en gingen op zoek naar het hotel. Mus moest nog maar een dagje langer wachten, onze benen waren moe. İn het hotel was niemand aanwezig, maar de buurman van het hotel zorgde ervoor dat de hoteleigenaar snel terplaatse was. İntussen dronken wij thee samen met de kinderen uit het dorp, die ons erg interessant vonden. Eindelijk konden ze eens oefenen in het engels. De volgende ochtend zwaaiden ze ons allemaal uit.

Na een fantastische dag fietsen kwamen we in Tatvan aan. Hier wilden we de boot nemen naar Van. Dit is een veerboot die voornamelijk als doel heeft de trein naar de andere kant van het meer te brengen. Maar voor twee fietsen was ook nog wel plaats. Samen met zo`n 10 medepassagiers konden we bijna gelijk aan boord stappen. Halverwege de overtocht werden we opgehaald en naar de kapitein gebracht. Deze nodigde ons uit om het schippersmaal mee te eten. İn het donker kwamen we aan in een uithoek van Van. Na 9 km fietsen bereikten we het centrum en vonden een prima hotel.

İn Van dachten we drie rustdagen te houden. De hotelmanager vond ons echter zo interessant dat hij ons aardig bezig hield. Hij regelde zelfs een camaraman en twee jounalisten en fotografen die ons kwamen filmen en interviewen. Dit was wel erg grappig want we moesten in alle hoeken en bochten staan om gefilmd te worden. Als het goed is zijn we op tv geweest en hebben in de landelijke kranten gestaan, zelf hebben we het gemist…………….

Na Van volgde een stuk dat zich vooral kenmerkte door de vele militairen.Check points waar de auto`s moesten stoppen voor paspoortcontroles konden wij meestal zo passeren. Even vriendelijk lachen en we mochten zo door! Toch wel prettig dat al die militairen zo vriendelijk waren. Het is toch best indrukwekend als je langs de tanks en de wachttorens fietst.

Er wachtte nog een mooie uitdaging op ons voordat we in het laatste stadje voor de grens zouden komen: een bergpas van 2644 meter. Na flink klimmen is het gelukt en konden we zelfs even in de sneeuw spelen. Daarna volgde een ijskoude afdaling, maar die werd onderbroken door een camperbusje: uit Belgie! Gezellig gekletst en toen weer verder maar niet heel lang want we zagen het busje alweer staan. De Belgen hadden de BBQ al opgewarmd en een heerlijke lunch volgde. `s Avonds hebben we in Dogubayazit nog een biertje met ze gedronken.

Dogubayazit is het laatste Turkse stadje voor de grens met İran. Hier hebben we nog een dag genoten van het turkse leven. Na bijna twee maanden in Turkije geweest te zijn voelen we ons hier toch wel thuis. Maar het volgende avontuur wacht: İran we komen eraan!

Malatya-Elazig: 105 km
Elazig- Kovancilar: 69 km
Kovancilar- Bingol: 80 km
Bingol- Solhan: 60 km
Solhan- Mus: 60 km
Mus- Tatvan: 96 km
Tatvan -Van: boot
Van- Caldiran: 117 km
Caldiran- Dogubayazit: 71 km

 

 

 Reageer jij als eerste?

 

Geef een reactie