Koud

Vanuit Akaroa fietsen we weer naar Hilltop, dit keer met fantastisch uitzicht en de zon op de rug. We vervolgen ons pad over het zogenaamde ‘railtrail’, een oud treinspoor dat nu als fietspad dient.

Heerlijk rustig en vlak fietsen we langs een meer waarin wel meer dan honderd zwarte zwanen liggen te dobberen. Een camping kunnen we ’s avonds niet vinden, maar we worden verwezen naar Coes Ford waar we de tent wel op mogen zetten. Het voelt een beetje vreemd als we bij een enorm groot en bijna leeg veld aankomen. We besluiten een kijkje te nemen bij de enige tent die we zien. Een man in een met verf bespatte overal komt naar buiten als hij ons hoort en hij zegt dat we gewoon een plekje kunnen uitzoeken en dat het prima slapen is hier. We zetten ons tentje op, koken ons maaltje en liggen al vroeg in onze slaapzakken.

De volgende dag fietsen we valsplat en met veel wind richting Methven. Af en toe komt de bergrug in zicht en dat is een schitterend gezicht. Aan het eind van de dag begint het te regenen en zo blijven we een dagje in Metven. Het regent aan een stuk door. Over onze tent maken we ons geen zorgen, die staat als een huis. Wij vertoeven ’s avonds in de gemeenschappelijke ruimte, waar een houtkachel ons heerlijk warm houdt.

Ondanks grijze luchten besluiten we door te fietsen en komen we via Geraldine in Fairly. In de plaatselijke supermarkt van Fairly kopen we allebei een muts. Het is koud in Nieuw Zeeland, behoorlijk koud. Als de zon aan het eind van de middag vertrekt gaat de temperatuur snel omlaag. De muts blijkt een heerlijke koop en krijgt er ’s nachts een taak bij als slaapmuts.

Na Fairly duiken we de bergen in. Terwijl de temperatuur winters aanvoelt is het landschap nog echt in de herfststemming. De kleuren om ons heen zijn prachtig, zeker als de zon zich even laat zien. Overal lopen schapen in grote kuddes rond te grazen. Het zijn mooie schapen, soms met grote horens en gekruld wol. In bijna elk dorp is wel een winkeltje te vinden met wolprodukten van de plaatselijke dieren.

Al we de de Burkes Pass overfietsen belanden we in de Alpen van Nieuw Zeeland. De eerste witte toppen laten zich al zien. We overnachten bij Lake Tekapo, een meer met knalblauw water. Hier staat ook een idyllisch kerkje aan de oever van het water: het kerkje van de goede schaapherder.

We kruipen ’s ochtends uit de tent en warmen ons op met een hete kop koffie. Vandaag is het plan om naar Mount Cook te fietsen. We volgen een pad langs een kanaaltje en kopen vers gerookte zalm bij een zalmboer. Op zalm kun je prima fietsen en al snel komen we bij het Pokaki meer. Aan de overkant van het meer zien we de laatste wolkjes verdwijnen en laat Mount Cook zich aan ons zien.

We besluiten in Glentanner om op de camping te gaan staan. Met rozige wangen schrijven we ons in bij de receptie, zetten we de tent op en nestelen we ons voor de houtkachel. De volgende dag maken we een schitterende wandeling bij Mount Cook. We lopen door de Hooker vallei, trotseren een paar hoge hangbruggen en komen uit bij een gletsjer. Met bevroren waterflessen laten we Mount Cook achter ons en fietsen we richting zuiden. We slapen een nacht in het wild op een prachtig plekje. Met een kraakheldere nacht is het hier fantastisch sterren kijken. We passeren de Lindis Pas, wat met nog geen 1000 meter hoog, de hoogste pas van het land is. Aan de kant van de weg ligt sneeuw en tijdens de afdaling verruilen we de helmen voor onze mutsen en steven pakt er een paar sokken bij om zijn handen warm te houden. Zo rollen we Cromwell binnen.

Na een regenachtige dag in Cromwell besluiten we onze plannen te wijzigen. Volgens de weervoorspellingen komen er weer koude, natte dagen aan…… We besluiten om naar Queenstown te gaan en om het zuiden even te laten voor wat het is. Het fietsen is prachtig, maar elke middag belanden we in de gemeenschappelijke ruimte van de camping en duiken we vroeg in bed. We gaan in Queenstown op zoek naar een huisje en werk en fietsen in de lente weer verder.

Akaroa- Coes Ford: 79 km
Coes Ford- Methven: 78 km
Methven- Geraldine: 71 km
Geraldine – Fairly : 47 km
Fairly – Lake Tekapo: 46 km
Lake Tekapo – Glentanner (Mount Cook): 81 km
Glentanner – wild kamperen voor Lindis Pass: 98 km
Wild kamperen – Cromwell: 93 km
Cromwell – Queenstown: 64 km

 

 

 Reageer jij als eerste?

 

Geef een reactie